Kawa dla baristów Warszawa
Barista to osoba, która o kawie wie wszystko, zna jej proces parzenia oraz podawania. Możemy również użyć nieco ogólniejszej nazwy barman, który oprócz kawy podaje i serwuje inne napoje i przekąski.
W XIX Polsce w zamożniejszych rodzinach zatrudniano kawiarki, które zajmowały się wyborem najlepszych ziaren, parzeniem i podawaniem tego aromatycznego i mocnego napoju państwu rankiem lub pod wieczór. Barista biegle obsługuje ekspres do kawy zgodnie z wytycznymi producenta, jednak bardziej doświadczeni i pewni swoich umiejętności bariści eksperymentują tworząc autorskie proporcje wody, kawy, mleka. Osoba, która pragnie wpisać się w grono kompetentnych baristów poprzez odbycie kursu baristycznego zdobywa podstawowe umiejętności oraz niezbędną wiedzę na temat procesu przygotowania kawy w tym różnicę i jej wpływ w grubości zmielonego ziarna kawy, stopnia palenia i jego zmiany chemicznej, parzenia aż wreszcie doboru odpowiedniej porcelany, wzorowego podania kawy, zasad obsługi klienta przy barze, pozna również zasady obsługi, czyszczenia i konserwacji ekspresu ciśnieniowego. Jednak największym atutem dobrego baristy jest jego doświadczenie czyli praktyczne umiejętności, które nabywa po latach pracy w zawodzie.
Kawa dla baristów
Profesjonalny barista to osoba z pasją, dla którego kawa jest ciągłą inspiracją, który odkrywa i wydobywa z niej coraz lepszy smak i aromat. Ważne aby oprócz idealnego espresso barista posiadał umiejętności wzorowego spieniania mleka, gdzie liczy się wiedza i praktyka. Piankę należy przygotować według ściśle określonych zasad. Doświadczeni, otwarci i bardziej kreatywni bariści dla których sposób podania jest niezmiernie ważny tworzą Latte Art czyli sztukę ozdabiania cremy na espresso aksamitną mleczną pianką, warto chociaż raz spróbować kawy z rąk profesjonalnego baristy bo oprócz smaku wyśmienitej kawy otrzymamy pasję i miłość włożone do jej przygotowania.
(więcej...)