Jaki ekspres do kawy wybrać?
Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zrobić sobie małej przerwy w rytmie pracy i zrelaksować się przy filiżance aromatycznej kawy? Wielu wręcz nie wyobraża sobie początku dnia bez pobudzenia świeżą dawką kofeiny. Ten kultowy napój wymaga jednak pieczołowitej dbałości w przygotowaniu.
Kawę można przyrządzać na wiele sposobów i każdy z nich rzutuje na jakość ostatecznego produktu. Wykorzystanie ekspresu znacząco przyspiesza i upraszcza przetwarzanie kawowych ziaren przede wszystkim dzięki mniejszemu lub większemu stopniowi automatyzacji. O wiele trudniejszy okazuje się sam wybór urządzenia, które spełni nasze oczekiwania. Musimy przy tym pamiętać, że modele ekspresów są mocno zróżnicowane i każdy z nich nadaje się do nieco odmiennych zastosowań. Możemy podzielić je według schematu na: ciśnieniowo-przelewowe (kombinowane), ciśnieniowe (kolbowe i automatyczne), na kapsułki i przelewowe. Każdy z nich wyposażony jest w odpowiednie moduły np. regulatory gęstości piany mlecznej, systemy grzewcze, pojemne zbiorniki, filtry wody chroniące przed zanieczyszczeniami, młynki do mielenia ziaren itp., pozwalające na zaparzenie dowolnego gatunku kawy w optymalnej temperaturze i pod odpowiednim ciśnieniem. Dla osób nieobeznanych z tematem selekcja może okazać się problematyczna, dlatego postaramy się naprowadzić Was na właściwy trop.
Ekspresy ciśnieniowe
W tego rodzaju ekspresach kawa przygotowywana jest w wyniku kontaktu mielonych ziaren z podgrzaną wodą pod bardzo wysokim ciśnieniem. Im krócej mają one styczność z wodą, tym mniej gorzkiego aromatu zachowuje finalny napój. Podgrzana woda jest dozowana za pomocą specjalnej pompy do pojemnika z kawą, a stamtąd wprost do filiżanki lub kubka.
Ekspresy kolbowe
Są nazywane również półautomatycznymi lub ręcznymi z uwagi na bezpośrednie zaangażowanie użytkownika w proces przygotowania. W tym przypadku wykorzystywana jest od razu kawa mielona, więc zachodzi konieczność wcześniejszego zmielenia ziaren w oddzielnym młynku. Jak sama nazwa wskazuje, wyposażone są w kolbę, zawierającą sitko (występujące w konfiguracjach o zróżnicowanej pojemności), w którym umieszcza się odpowiednio sprasowaną kawę w celu zachowania maksimum walorów aromatycznych i smakowych. Przy zbyt luźnym ubiciu woda przedwcześnie znajdzie ujście i przesączy się pomiędzy cząsteczkami kawy, a co za tym idzie, napój zaparzy się zbyt szybko. Każda porcja jest przeznaczona do użytku jednorazowego, po czym sitko należy opróżnić z fusów. Bardzo istotnym elementem jego konstrukcji jest również grzałka umieszczona w bojlerze o pojemności od 150 do 330 ml, podgrzewającym wodę do pożądanej temperatury, choć jej swobodna regulacja dostępna jest jedynie w modelach zaawansowanych dla profesjonalistów.
Ekspresy automatyczne
Są to najpopularniejsze modele ekspresów, znajdujące zastosowanie zarówno w domach, jak i środowiskach biurowych. W przeciwieństwie do modeli kolbowych są wyposażone we wbudowany młynek, co znacząco ułatwia obsługę i pozwala na bieżąco mielić świeżo palone ziarna bezpośrednio przed ich zaparzeniem. Są wystarczająco zaawansowane technologicznie, by poradzić sobie z przygotowaniem mnogości rodzajów kawy już za pomocą kilku przycisków. Dodatkowa wygoda przekłada się jednak na ich cenę, która potrafi być zauważalnie wyższa, ponadto zachodzi konieczność dokonywania regularnych zabiegów konserwacyjnych tj. czyszczenia i odkamieniania. Większość z nich to urządzenia wolnostojące, występują jednak również opcje przeznaczone do zabudowy w kuchni.
Do dyspozycji użytkowników pozostaje również możliwość ich programowania i np. planowania konkretnych godzin działania lub zapamiętywania wybranych ustawień na przyszłość. Takie urządzenie powinno być nie tylko funkcjonalne, ale przede wszystkim wytrzymałe i przystosowane do wytężonej pracy w cyklu tygodniowym, dlatego warto się zatroszczyć o wieloletnią gwarancję producenta. Do najpopularniejszych marek w rozsądnym segmencie cenowym należą włoskie: De’Longhi, Nuova Simonelli, Cime, Lelit i Saeco, niemieckie: Melitta, Krups, Graef i Nivona oraz szwajcarska Jura.
Ekspresy na kapsułki i saszetki
W tym przypadku nie wykorzystujemy kawy mielonej, ale specjalne kapsułki lub saszetki, zawierające hermetycznie zapakowane mieszanki kawowe, nierzadko wzbogacone od razu o dodatek cukru lub mleka. Są to modele najprostsze w obsłudze, ograniczające rolę użytkownika do umieszczenia wspomnianej kapsułki lub saszetki w środku i naciśnięcia właściwego przycisku. Wymagają zaledwie sporadycznych zabiegów konserwacyjnych.
Ekspresy przelewowe
W tym przypadku kawa zalewana jest z góry wrzącą wodą pod normalnym ciśnieniem, przechodząc wcześniej przez specjalny filtr, który niweluje problem fusów. Ekspresy tego typu dysponują dużą siłą przerobową i mogą przygotować od 0,5 do nawet 2 litrów kawy za jednym użyciem. Ich obsługa jest również bardzo intuicyjna i ogranicza się do wsypania kawy do pojemnika z filtrem i naciśnięcia odpowiedniego przycisku.
Ekspresy kombinowane
Tzw. ekspresy „combi”. Są złożone z osobnych modułów, łączących w sobie cechy ekspresu ciśnieniowego i przelewowego. Ich zaletą jest wielofunkcyjność i uniwersalne zastosowanie. Pozwalają parzyć dowolne rodzaje kawy od Espresso przez Cappuccino aż po Latte Macchiato i świetnie zaspokajają potrzeby biurowe, gdzie standardem jest wysoki poziom jej spożycia, dlatego każdy kawosz od amatora aż po konesera powinien znaleźć tam coś dla siebie.
W zależności od preferowanego modelu, podczas wyboru warto zwracać uwagę na takie czynniki jak:
- pojemność zbiornika na wodę oraz na ziarna lub kapsułki,
- moc wyrażaną w watach, od której zależy czas przygotowywania (rekomendowane min. 1500W),
- energooszczędność (niektóre modele oferują automatyczny tryb oszczędzania, np. planując wyłączanie zasilania w trybie bezczynności),
- cena (zauważalnie wyższa w przypadku modeli automatycznych),
- ilość jednocześnie przygotowywanych porcji,
- sposób podgrzewania (np. poprzez bojler lub termobloki),
- wygoda użytkowania (np. dzięki wyraźnie opisanym w języku polskim przyciskom i kolorowym wyświetlaczom albo ekranom dotykowym),
- sposób filtrowania wody rekomendowany przez producenta,
- możliwość automatycznego czyszczenia i odkamieniania wraz z płukaniem wszystkich przewodów,
- wysokość ciśnienia wyrażanego w barach (rekomendowane o wartości około 12-15b),
- system spieniania mleka (np. dysza mechaniczna w postaci metalowej dyszy, wytwarzającej parę albo automatyczna w postaci rurki zasysającej mleko bezpośrednio z pojemnika) – w wariancie budżetowym spienione mleko posiada oddzielną wylewkę, zaś w przypadku opcji droższej kawa wraz z mlekiem spływają z jednej wylewki,
- występowanie wbudowanego młynka udarowego lub żarnowego – model pierwszy mieli ziarna za pomocą wirującego ostrza, wytwarzającego wysoką temperaturę, co może wywierać odczuwalny wpływ na smak kawy, drugi zaś miażdży je za pomocą dwóch ustawionych blisko siebie walców, jest jednak uznawany za bardziej awaryjny, młynki mogą być zbudowane z ceramiki lub stali, w drugim przypadku odznaczają się większą trwałością,
- dodatkowe opcje.
Mamy nadzieję, że rozwialiśmy Wasze wątpliwości i pomogliśmy uzupełnić wiedzę na temat ekspresów do kawy, ich budowy, zastosowania i zestawów ciekawych funkcji. Wzbogaceni o powyższe informacje nie powinniście więcej odczuwać trudności w wyborze urządzenia, dostosowanego do Waszych preferencji. Życzymy więc udanych zakupów.
(więcej...)