Jaki ekspres do kawy wybrać?

Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zrobić sobie małej przerwy w rytmie pracy i zrelaksować się przy filiżance aromatycznej kawy? Wielu wręcz nie wyobraża sobie początku dnia bez pobudzenia świeżą dawką kofeiny. Ten kultowy napój wymaga jednak pieczołowitej dbałości w przygotowaniu.
Kawę można przyrządzać na wiele sposobów i każdy z nich rzutuje na jakość ostatecznego produktu. Wykorzystanie ekspresu znacząco przyspiesza i upraszcza przetwarzanie kawowych ziaren przede wszystkim dzięki mniejszemu lub większemu stopniowi automatyzacji. O wiele trudniejszy okazuje się sam wybór urządzenia, które spełni nasze oczekiwania. Musimy przy tym pamiętać, że modele ekspresów są mocno zróżnicowane i każdy z nich nadaje się do nieco odmiennych zastosowań. Możemy podzielić je według schematu na: ciśnieniowo-przelewowe (kombinowane), ciśnieniowe (kolbowe i automatyczne), na kapsułki i przelewowe. Każdy z nich wyposażony jest w odpowiednie moduły np. regulatory gęstości piany mlecznej, systemy grzewcze, pojemne zbiorniki, filtry wody chroniące przed zanieczyszczeniami, młynki do mielenia ziaren itp., pozwalające na zaparzenie dowolnego gatunku kawy w optymalnej temperaturze i pod odpowiednim ciśnieniem. Dla osób nieobeznanych z tematem selekcja może okazać się problematyczna, dlatego postaramy się naprowadzić Was na właściwy trop.
Do dyspozycji użytkowników pozostaje również możliwość ich programowania i np. planowania konkretnych godzin działania lub zapamiętywania wybranych ustawień na przyszłość. Takie urządzenie powinno być nie tylko funkcjonalne, ale przede wszystkim wytrzymałe i przystosowane do wytężonej pracy w cyklu tygodniowym, dlatego warto się zatroszczyć o wieloletnią gwarancję producenta. Do najpopularniejszych marek w rozsądnym segmencie cenowym należą włoskie: De’Longhi, Nuova Simonelli, Cime, Lelit i Saeco, niemieckie: Melitta, Krups, Graef i Nivona oraz szwajcarska Jura.
W zależności od preferowanego modelu, podczas wyboru warto zwracać uwagę na takie czynniki jak:
- pojemność zbiornika na wodę oraz na ziarna lub kapsułki,
- moc wyrażaną w watach, od której zależy czas przygotowywania (rekomendowane min. 1500W),
- energooszczędność (niektóre modele oferują automatyczny tryb oszczędzania, np. planując wyłączanie zasilania w trybie bezczynności),
- cena (zauważalnie wyższa w przypadku modeli automatycznych),
- ilość jednocześnie przygotowywanych porcji,
- sposób podgrzewania (np. poprzez bojler lub termobloki),
- wygoda użytkowania (np. dzięki wyraźnie opisanym w języku polskim przyciskom i kolorowym wyświetlaczom albo ekranom dotykowym),
- sposób filtrowania wody rekomendowany przez producenta,
- możliwość automatycznego czyszczenia i odkamieniania wraz z płukaniem wszystkich przewodów,
- wysokość ciśnienia wyrażanego w barach (rekomendowane o wartości około 12-15b),
- system spieniania mleka (np. dysza mechaniczna w postaci metalowej dyszy, wytwarzającej parę albo automatyczna w postaci rurki zasysającej mleko bezpośrednio z pojemnika) – w wariancie budżetowym spienione mleko posiada oddzielną wylewkę, zaś w przypadku opcji droższej kawa wraz z mlekiem spływają z jednej wylewki,
- występowanie wbudowanego młynka udarowego lub żarnowego – model pierwszy mieli ziarna za pomocą wirującego ostrza, wytwarzającego wysoką temperaturę, co może wywierać odczuwalny wpływ na smak kawy, drugi zaś miażdży je za pomocą dwóch ustawionych blisko siebie walców, jest jednak uznawany za bardziej awaryjny, młynki mogą być zbudowane z ceramiki lub stali, w drugim przypadku odznaczają się większą trwałością,
- dodatkowe opcje.
Mamy nadzieję, że rozwialiśmy Wasze wątpliwości i pomogliśmy uzupełnić wiedzę na temat ekspresów do kawy, ich budowy, zastosowania i zestawów ciekawych funkcji. Wzbogaceni o powyższe informacje nie powinniście więcej odczuwać trudności w wyborze urządzenia, dostosowanego do Waszych preferencji. Życzymy więc udanych zakupów.
(więcej...)