POBIERZ PREZENTACJĘ / OFERTĘ
  • pl
  • en

Podróże śladami kawy

Podróże śladami kawy

Każda filiżanka lub kubek kawy musi przejść bardzo długą drogę zanim wprost z ekspresu trafi na nasze stoły i biurka w postaci bogatego w aromat naparu albo pysznego dodatku deserowego. Proces jej przygotowania dzieli się na kilka mniej lub bardziej skomplikowanych etapów, w których tajniki zagłębiają się przede wszystkim zapaleni pasjonaci. Profesjonalna palarnia kawy powinna samodzielnie prześledzić ten proces i zaangażować się aktywnie w każde stadium produkcji, by wycisnąć ten temat do ostatniej kropli.

dostawy kawy do biura warszawaŚwieżo palona kawa do biura

Wszystko ma swój początek na odległych plantacjach egzotycznych krajów Afrykańskich, Indii, Ameryki Łacińskiej (przede wszystkim Brazylii, która jest w czołówce eksporterów i dostarcza około 35% światowych zasobów) oraz Bliskiego Wschodu (głównie półwyspu arabskiego, skąd przywędrowała do Europy w średniowieczu za pośrednictwem wędrownych kupców). To właśnie tam, a zwłaszcza w regionach pomiędzy zwrotnikiem Raka i Koziorożca, gdzie panuje klimat subtropikalny i trwa najdłuższy okres wegetacji (ponieważ nie rzutują na niego gwałtowne zmiany pór roku, a temperatura rzadko spada poniżej 20 stopni Celsjusza), uprawiane i doglądane przez plantatorów z wielowiekową tradycją,  są krzewy kakaowca, spośród których potrafimy wyróżnić aż 104 różne gatunki. Dla nas liczy się przede wszystkim Arabica, stanowiąca około 70 procent światowej produkcji, Robusta i Liberica. Arabica uprawiana jest na większych wysokościach, zazwyczaj przekraczających 900 m n.p.m., gdzie powietrze jest bardziej rozrzedzone, co przekłada się z kolei na większe koszty uprawy, a co za tym idzie wyższe ceny zakupu gotowego produktu. Krzewy kawowca są wiecznie zielone i rozkwitają białym, delikatnym kwieciem dwukrotnie, co oznacza dwa różne sezony zbiorów w zależności między innymi od częstotliwości opadów deszczu na danej szerokości geograficznej. Dla przykładu okres deszczowy w Gwatemali wypada mniej więcej pomiędzy grudniem a lutym.

 

Od rodzaju gleby, nawozu i nasłonecznienia zależy jakość finalnego produktu. Zdrowe rośliny potrafią osiągać wysokość od jednego do ponad dwóch metrów i rodzą doskonałe nasiona, początkowo zamknięte w grubej osłonie ze skórki oraz miąższu, które następnie potrzebują nieco czasu, żeby dojrzeć. W przypadku Robusty okres dojrzewania waha się pomiędzy 9, a 12 miesiącami, Arabika zaś potrzebuje ku temu zaledwie od 6 do 8 miesięcy. Po upływie tego czasu można rozpocząć najczęściej ręczne zbiory (tzw. picking) lub strącanie (tzw. stripping) surowych plonów, przypominających małe wiśnie, następnie wrzucić do tzw. łuszczarek, oddzielających wierzchnią warstwę (owocnię) od nasion i zapakować po około 60 kg do specjalnych, jutowych worków, które ochronią zbiory przed nadmierną wilgocią i zapobiegną procesowi fermentacji lub gnicia. Worki takie są przy okazji bardzo wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne i w dodatku ekologiczne, bo wykonane z naturalnych łodyg roślinnych. Oczyszczone ziarna poddawane są procesowi suszenia, by utrzymać minimalną (około 11 do 12%) zawartość wody, co potrafi trwać od 1 do 3 tygodni. Wadliwe lub niedojrzałe ziarna, niespełniające kryteriów jakościowych są na tym etapie odrzucane. Maszyny nie potrafią jednak tego dokonać, dlatego zachodzi konieczność selekcji ręcznej.

ekspres do kawy łomiankipalarnia kawy ziarnistej warszawa

Po okresie trzech lat sadzonki przewożone są z tzw. szkółek na nasłonecznione pola i górskie zbocza, gdzie po kolejnych dwóch latach wydadzą pierwsze plony w postaci ziaren. Pomiędzy 2, a 5 rokiem owocowania możemy liczyć na najlepsze owoce. Wydajni pracownicy w ciągu jednego dnia potrafią zebrać ich nawet do 120 kilogramów. Najczęściej wykorzystywany jest naturalny nawóz z bananowców, zgniłych nasion, pomarańczy, ananasów (odstraszających zapachem insekty i pasożyty) i odchodów zwierząt np. kóz bez oprysku chemicznymi pestycydami.

 

W poszukiwaniu tych wyjątkowych, najbardziej dojrzałych i aromatycznych ziaren kawy odwiedzamy plantacje w najdalszych zakątkach świata. Odwiedzamy zarówno te duże i uprzemysłowione farmy kawowe, jak i znacznie mniejsze, rodzinne pola uprawne. Każdego dnia pozyskujemy cenną wiedzę na temat pielęgnacji i uprawy zbiorów, a przede wszystkim sposobu obróbki i metod przygotowania ziaren aż do momentu ich zakupu. Dostrzegamy, jak wiele czasu i energii kosztuje każde stadium produkcji, co tym bardziej pogłębia nasz szacunek do tej szlachetnej profesji. Sposób obróbki ziaren jest bardzo ważny, ponieważ decyduje o jakości kawy, którą możemy się delektować w naszych domach, biurach czy kawiarniach. Doświadczenie, jakie zdobywamy przekłada się na sprawdzone procedury, stosowane w naszej palarni CoffeeNation.

kawa świeżo palona warszawakawa do ekspresu warszawa

Odbywamy szkolenia w zakresie profili sensorycznych (właściwości takich, jak słodycz, kwasowość i gorycz) naszych ziaren i na tej podstawie profesjonalnie oceniamy ich jakość pod względem walorów smakowych poprzez tzw. siorbanie, czyli próbę rozprowadzania smaku po całej jamie ustnej przez kipera. Już na poziomie plantacji jesteśmy w stanie zakontraktować konkretne partie kawy, które świeżo zebrane trafiają do silosów na farmie, gdzie są przetwarzane. Następnie transportujemy je drogą morską na statkach Polski i wreszcie do naszej siedziby w Łomiankach, gdzie ulegają procesowi wypalania w ogromnym piecu w specjalnym pomieszczeniu, zwanym cupping room. Wypalanie odbywa się zazwyczaj w temperaturze od 200 do nawet 250 stopni Celsjusza w zależności od zastosowanej metody (jasna, średnia oraz ciemna) i pozwala błyskawicznie zamienić kilkanaście związków smakowych i zapachowych na ponad 700. Każda z powyższych metod skutkuje odmiennym zabarwieniem, a także poziomem naturalnych nut goryczki i kwaskowatości oraz zawartości kofeiny w ziarnach. Po ich ostygnięciu następuje moment odgazowania, czyli ulotnienia się dwutlenku węgla, powstającego w trakcie palenia.

 

Nie patrzymy na kawę jedynie, jako biznesmeni z biurowego fotela, bo tak oficjalna forma działalności nie pozwalałaby w pełni rozwinąć skrzydeł naszej pasji. Nie obawiamy się zakasać rękawów i własnoręcznie uczestniczyć w testach jakościowych, doglądaniu obróbki i samych zbiorach. W samym tylko 2018 roku ruszając kawowym szlakiem, odwiedziliśmy wiele miejsc na mapie w tym choćby plantacje Finca Filadelfia i Plus Cafe Atitlan w Gwatemali (ósmym, co do wielkości producencie kawy na świecie), a także Transcafe w Salwadorze. Do pierwszej z tych lokalizacji zawitaliśmy już w styczniu. To bardzo duża farma z ponad 130-letnią tradycją.

palarnia kawy ziarnistej łomiankipalarnia kawy sklep warszawa

Wykonaliśmy setki fotografii, uwieczniających najdrobniejsze szczegóły, w tym choćby kilka tysięcy sadzonek drzew kakaowca, rosnących w klimatycznie zacienionych, specjalnie wyznaczonych sektorach, które zapobiegają utracie wilgoci. Tropikalne warunki za każdym razem robią na nas ogromne wrażenie i zaskakują pięknem rozłożystych dżungli, lasów deszczowych i otwartych, górskich krajobrazów, zapierających dech w piersiach. Każda taka podróż wzbogaca nas o bagaż nowych doświadczeń zarówno zawodowych w naszej branży, jak i w życiu prywatnym. Z przyjemnością zwiedziliśmy okoliczne tereny, przyglądając się codziennemu życiu i bogactwu kultury mieszkańców, którzy ugościli nas tak, jak nakazuje tradycja. Rdzenna ludność dzięki bliskości natury może cieszyć się wyjątkowo świeżym powietrzem i łatwością w pozyskiwaniu pożywienia np. owoców drzew.

 

Wielką radość sprawia nam obcowanie z kawą i obserwacja procesu jej powstawania od podstaw. Przy okazji możemy dzięki temu poznawać innych pasjonatów, z którymi chętnie wymieniamy się rozległą wiedzą. Bardzo sprzyjające warunki pogodowe umilały nasz wyjazd. Mogliśmy cieszyć się słoneczną atmosferą wśród egzotycznych gatunków fauny i flory oraz monumentalnych zabytków np. tzw. zigguratów (obiektów sakralnych, przypominających do złudzenia piramidy, wzniesionych przez Indian, związanych z kulturą Majów przed podbojem Ameryki Południowej przez hiszpańskich konkwistadorów w wieku XVI), które mimo upływu czasu zakonserwowały się w świetnym stanie do dzisiaj. W takich miejscach czas zdaje się płynąć wolniej, a pobudzające i lecznice właściwości kawy udzielają się wszystkim przyjezdnym. Spacerując wśród setek dojrzewających przy dobrodziejstwie promieni słonecznych krzewów, można się poczuć jak w kawowym raju, co doceniają uznawani koneserzy z całego globu.

świeża kawa warszawakawa dla baristów łomianki

Przyjrzeliśmy się także zabytkowym maszynom, służącym do zbierania i przetwarzania ziaren oraz szeregowi pozostałych narzędzi rolniczych, pamiętających czasy przedwojenne, co tym bardziej wzbudziło w nas dumę z bycia spadkobiercami tradycji i ojcami wspólnego sukcesu. Po godzinach pracy odprężyliśmy się również na wybrzeżu, gdzie przywitał nas widok piaszczystych plaż, wysokich fal i przejrzystej, lazurowej wody.

(więcej...)
Top