Jaki gatunek kawy do ekspresu ciśnieniowego, metody przyrządzania.
Zanim wybierzemy dla siebie odpowiednią kawę i wypijemy filiżankę „małej czarnej”, musimy pamiętać o kilku czynnikach wpływających bezpośrednio na jej finalne walory smakowe i aromatyczne.
(więcej...)
Autor: Grzegorz Romański
Grzegorz Romański to pasjonat kawy i doświadczony menedżer, którego głębokie zamiłowanie do podróży i odkrywania nowych smaków doprowadziło do stworzenia Coffee Nation. Jest nie tylko biznesmenem, ale przede wszystkim smakoszem, który przeniósł swoje globalne doświadczenia do serca polskiej palarni kawy.
Jaki ekspres do kawy wybrać?
Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zrobić sobie małej przerwy w rytmie pracy i zrelaksować się przy filiżance aromatycznej kawy? Wielu wręcz nie wyobraża sobie początku dnia bez pobudzenia świeżą dawką kofeiny. Ten kultowy napój wymaga jednak pieczołowitej dbałości w przygotowaniu.
(więcej...)
Autor: Grzegorz Romański
Grzegorz Romański to pasjonat kawy i doświadczony menedżer, którego głębokie zamiłowanie do podróży i odkrywania nowych smaków doprowadziło do stworzenia Coffee Nation. Jest nie tylko biznesmenem, ale przede wszystkim smakoszem, który przeniósł swoje globalne doświadczenia do serca polskiej palarni kawy.
Arabica, Robusta i inne – jakie są rodzaje kawy?
Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na całym świecie. Codziennie miliardy osób sięgają po filiżankę aromatycznego espresso, delikatne latte czy intensywną kawę z dripa. Choć w większości domów dominuje klasyka lub kawa z mlekiem, coraz więcej osób zaczyna interesować się różnorodnością dostępnych ziaren.
(więcej...)
Autor: Grzegorz Romański
Grzegorz Romański to pasjonat kawy i doświadczony menedżer, którego głębokie zamiłowanie do podróży i odkrywania nowych smaków doprowadziło do stworzenia Coffee Nation. Jest nie tylko biznesmenem, ale przede wszystkim smakoszem, który przeniósł swoje globalne doświadczenia do serca polskiej palarni kawy.
7 Technik Parzenia Kawy, Które Zmienią Twój Poranek
Każdy z nas ma swój rytuał na dobry początek dnia – dla wielu jest nim kawa. Ale czy wiesz, że parzenie kawy może stać się czymś więcej niż tylko nalaniem wrzątku na zmielone ziarna? W tym artykule pokażemy Ci 7 metod parzenia kawy, które nie tylko wydobędą głębię smaku, ale także odmienią Twój poranny rytuał.
(więcej...)
Autor: Grzegorz Romański
Grzegorz Romański to pasjonat kawy i doświadczony menedżer, którego głębokie zamiłowanie do podróży i odkrywania nowych smaków doprowadziło do stworzenia Coffee Nation. Jest nie tylko biznesmenem, ale przede wszystkim smakoszem, który przeniósł swoje globalne doświadczenia do serca polskiej palarni kawy.